');

4350e924673cd181efd5c8e1433cb1dbGourmet -ravintoloiden historia voidaan jäljittää aina 1500 -luvulle asti. Eräiden tarinoiden mukaan ne saivat alkunsa, kun Katariina di Medici meni naimisiin Ranskan kuninkaan Henri II kanssa. Kuuluisaan firenzeläiseen di Medicien sukuun kuulunut Katariina toi mukanaan Ranskan hoviin omat kokkinsa, ruokalajinsa, puutarhurinsa ja viininkaatajansa. Tätä pidetään alkusysäyksenä kuuluisalle ranskalaiselle keittiölle. Italialaisten rakkaus ruokaan saapui silloin Ranskaan.

1700-luvulle tultaessa Ranskasta löytyi jo ensimmäisiä ravintoloita, joissa asiakas sai ostaa erilaisia juomia ja syödä erilaisia ruokia isännän pöydästä. Erillisiä annoksia ei kuitenkaan voinut vielä silloin tilata. Ensimmäinen luksus-ravintola avattiin 1782 Pariisiin. Ravintolan omistaja, Antoine Beauvilliers kirjoitti myös ensimmäisen kirjan ranskalaisesta ruokakulttuurista: “The Art of Cuisine”. Beauvilliersin kirjassa annettiin vaatimustaso hienolle illalliselle. Siihen kuului tyylikkäästi sisustettu ravintolatila, taitavat tarjoilijat, valikoima ja hienosti valmistettu ruoka. Kirjassa kerrottiin myös, mitä ruokia kannattaa välttää, mitkä puolestaan kuuluvat ehdottomasti pöytään ja mitä viiniä kuuluu juoda minkäkin ruoan kanssa.

Ranskan vallankumouksen aikaan 1700-luvun lopulla hienot illalliset tulivat myös keskiluokan ulottuville. Aateliston tavat siirtyivät alemmille yhteiskuntaluokille. Osa entisistä hovin huippukokeista perusti omia ravintoloitaan ja vuonna 1804 Pariisista löytyi jo 500 ravintolaa. Tavallinen kansa halusi päästä nauttimaan aateliston upeista ruokanautinnoista. Gourmet -ateriat, vanhat viinit, hienostunut tarjoilu ja tyylikäs kattaus viihtyisässä ympäristössä nautittuna kiinnostivat ranskalaisia luokkaan katsomatta. Ravintoloiden keskinäinen kilpailu asiakkaista johti korkeatasoisen ranskalaisen ravintolakulttuurin syntyyn.

Ruokakulttuuri kehittyi vuosien saatossa. Ensimmäisen kerran Michelin-tähdet putkahtivat esiin vuonna 1900 ravintolaoppaassa ja vuonna 1930 opas aloitti tähtiluokitusten antamisen. Euroopan oppaassa oli aluksi mukana vain muutamia maita, nykyään tähtiluokituksia annetaan 20 maassa.

Tähtien saaminen on haluttu asia ravintoloitsijoiden parissa. Arvostelu tehdään viiden kriteerin perusteella. Ne ovat raaka-aineiden laadukkuus, valmistustapa ottaen huomioon valmistusaineiden yhteensopivuus, annoksen persoonallisuus, annoksen raha-laatu -suhde ja laadun pysyvyys, eli onko ravintolassa jatkuvasti sama korkea taso.

Tähtiä voi saada yhdestä kolmeen kappaletta. Yhden tähden voi saada, jos ravintola on arvostelijoiden mielestä loistava omassa sarjassaan. Kaksi tähteä saavat ravintolat, joiden henkilökunta pystyy valmistamaan poikkeuksellisen laadukasta ruokaa. Kolme tähteä saavat ravintolat ovat kokonaisuudeltaan erityisen loistavia. Riski siitä, että ei pysty ylläpitämään tähtiluokitusta, on myös suuri. Ulkopuoliset, riippumattomat arvioijat käyvät testaamassa ravintolan laatua säännöllisesti.