');

FoodPeopleTyöpaikkaruokailu on kokenut muutoksia 1970-luvulta tähän päivään siirryttäessä. Pitkän aikaan työpaikoilla oli omat ravintolansa, joissa syötiin lounas samaan tyyliin kuin kouluissa. 1980-90-lukujen aikana työpaikkaravintoloita alettiin ulkoistaa ulkopuolisten tahojen pyöritettäväksi. Silloin tyyli muuttui ruokalatyyppisestä enemmän ravintolatyyliseksi, vaikka lounasruokalistat olivatkin melko yksinkertaisia.

Henkilöstöravintolat ovat iso ruoka-alan bisnes. Alan liikevaihto on puolitoista miljardia vuodessa. Suomessa on kolme suurta henkilöstöravintolaketjua, jotka huolehtivat monien isojen yritysten ruokailusta. Työpäivän aikana noin kolmannes henkilöstöstä syö työpaikkaruokalassa ja reilu neljännes käy kotona tai ravintolassa lounaalla. Työpaikan etuihin kuuluu usein lounas tai lounasseteli.

Mitä lounaaksi sitten syödään? Vanhastaan lounasta on tarjottu siksi, että työntekijät, samoin kuin koululaiset, saisivat ravitsevaa ruokaa, jolla pidettäisiin kansa terveenä ja vastustuskykyisenä. Tutkimuksissa onkin havaittu, että henkilöstöravintolassa säännöllisesti ruokailevat syövät tavallista terveellisemmin. Esimerkiksi kalaa ja kasviksia tulee syötyä tarpeeksi usein.

Eri vuosikymmeninä ruokatrendit ovat kuitenkin vaihdelleet. 1960-1970 -luvuilla oli aivan toiset ruokamieltymykset kuin 2000 -luvulla. Entisaikaan kaalilaatikkoa, silakkalaatikkoa ja siskonmakkarakeittoa saattoi nähdä useinkin ruokalistalla, nykyään harvemmin.

Lounaissa on usein myös edullisempi keittovaihtoehto. Siihen kuuluu usein lisänä leipä ja salaatti.

Moni entinen henkilöstöravintola on avannut ovensa myös muille asiakkaille. Ravintoloissa on tarjolla myös isoja voileipiä ja muita kahvilatuotteita. Take away -tyyppiset lounaat ovat suosittuja. Eri kahvilaketjuilla on tarjolla pientä lämmintä kuten erilaisia lämpimiä patonkeja ja muita pienempiä lounaita asiakkaille.

Myös kauppojen salaattibaarit ovat tarjonneet uuden vaihtoehdon lounaalle. Runsaat salaatit yleistyivät 2000-luvun alkupuolella. Rakennusmiehilläkin alkoi nähdä yhä useammin salaattivaihtoehtoja entisten lihapiirakoiden ja nakkisämpylöiden rinnalla.

Eurooppalaisesta näkökulmasta suomalaisten halu syödä kunnon lounas keskipäivällä on poikkeuksellinen. Lounas nautitaan muissa maissa usein myöhemmin tai se jätetään kokonaan väliin ja päivän lämmin ateria syödään vasta illemmalla. Erityismaininnan muiden maiden lounaista ansaitsee brittiläinen pubilounas. Fish and chips -annokset, erilaiset makkarat, lämpimät sandwichit, pavut jne. ovat Lontoon matkailijalle ehdottomasti suositeltavia aterioita. Pubilounaita löytää kadunkulmauksissa olevista pubeista. Alakerrassa katutasossa on usein vain baaritiski, mutta kapeiden portaiden yläpäässä on ravintola, jossa saa pöytään tarjoiltuna maistuvan ja lämmittävän lounaan. Suomalaisiin henkilöstöravintoloihin ja salaattibaareihin tottuneelle lämmin brittiläinen pubilounas voi olla suuri elämys.