');

foodLasten kanssa ravintolaan; pelkkä ajatus voi saada hien kohoamaan vanhemman otsalle. Toisaalta myös ravintolan muiden asiakkaiden otsalle saattaa nousta synkkä pilvi, jos ravintolaan astuu sisään lapsiperhe. Lapset ja ravintolat eivät vaan tunnu oikein sopivan yhteen. Mitä hienompi paikka, sitä varmemmin lapsiin suhtaudutaan varauksella. Onko mitään keinoa opettaa pikkulapsille ravintolassa ruokailua ilman, että tilanne muuttuu kaaokseksi jollakin tavalla?

Ensinnäkin on hyvä ottaa esille, että on olemassa helpommin lapsille sopivia ravintoloita ja toisaalta vaikeammin sopivia. Nyrkkisääntö on, että mitä kalliimmat ja hienommat annokset ravintolassa on, sitä varmemmin lapsiasiakkaat ovat paikassa harvinaisia. Helsingin kuuluisa Savoy -ravintola, jossa asioivat lähinnä varakkaat liikeihmiset ja jossa tarjoiluhenkilökunta pitää pienen esitelmän tarjolla olevasta annoksesta jokaisen tarjoilun yhteydessä, on hyvä esimerkki paikasta, jossa lapsiasiakkaat eivät ole olleet asiakaskohderyhmiä mietittäessä ensimmäisenä. Liikemiesravintolat eivät siis ole parhaita mahdollisia paikkoja, missä aloittaa lapsen ravintolakokemusten kerääminen.

Monet pihvi- ja pizzapaikat ovat tottuneet lapsiasiakkaisiin. Jo 1960- ja 1970-luvulla oli monessa ruokaravintolassa tarjolla lasten annoksia. Grillipihvi, ranskalaiset ja jäätelö tai kuuluisa “nauravat nakit” -annos olivat lasten suosiossa jo silloin. Syöttötuoleja oli tarjolla lapsiasiakkaille ja varsin pian myös erilaisia pieniä viihdykkeitä, kuten väritysnurkkausta ja kuvakirjoja. Pizzerioissa on usein lasten ruokalistakin. Tällaisissa ravintoloissa käyvät melkein kaikki perheet vaikeuksitta.

Perheravintolat yleistyivät vasta toisen maailman sodan jälkeen. Sitä ennen aina 1900 -luvun alkuun asti ravintolat olivat olleet miesten valtakuntaa. Naisille sopivia ravintoloita alettiin avata vasta 1800-luvun loppupuolella. Näihin ravintoloille saattoi paikoitellen tuoda lapset mukanaan. Yleisesti lapset pysyivät kuitenkin poissa ruokaravintoloista aina 1950-luvulle asti. Pikaruokaravintoloiden yleistymisen jälkeen myös lapsiasiakkaat alettiin ottaa huomioon. Tunnetuimpia lapsiravintoloita ovat tietysti hampurilaispaikat, jotka ovat tarjonneet lapsille pieniä annoksia ja leluja jo pitkään.

Fine dining -ravintoloissa lapsia näkee harvemmin. Ainakin legendan mukaan ranskalaiset lapset osaavat käyttäytyä ravintoloissa jo parivuotiaasta alkaen. He eivät häiriköi ja erilaisiin makuihin tottuneena osaavat myös maistella gourmet -herkkuja. Italiassa lapset saattavat olla mukana ravintolassa mutta kulttuuri on sallivampi lasten eloisuudelle. Suomalaisessa paremman luokan ravintolassa lapset voivat olla tervetulleita, mutta asia kannattaa varmistaa pöytää varatessa. Kovin pitkälle illalliselle ei ensikertalaista varmasti auta tuoda, mutta toisaalta lapsiystävällisyys on nykyään valttikortti, jota myös monet ravintolat tavoittelevat. Toiset ihmiset huomioon ottavalla käytöksellä pienen lapsenkin kanssa voi lähteä ravintolaan – ainakin hyvien hermojen kanssa.