');

the-lyric-theatre-theMoni ei miellä ravintoloita kulttuurinkehdoksi, mutta tosiasiassa ravintolateatterilla on iso merkitys niin teattereiden kuin ravintoloiden historiassa. Ravintoloissa on ollut eri tyyppisiä esityksiä pitkän aikaan. Esitykset eroavat melko paljon toisistaan ja niiden alkamisajankohta on voinut vaihdella paljonkin. Esimerkiksi yökerhotyyppiset esitykset alkavat myöhään illalla ja niitä voi olla useampia illassa. Samoin esityspaikkojen tyyli vaihtelee. Stand up -komiikkaa voi nähdä mitä ankeimmassa pubissa baaritiskin edessä, mutta hienoimmat yökerhoesitykset ovat vaatineet komeat puitteet.

Yökerhoshow

Yökerhoesityksissä variaatiota on tyylilajin suhteen ollut varsin paljon. Osa on ollut selvästi aikuisyleisölle suunnattua. Siinä on voinut olla piirteitä esimerkiksi striptease -kulttuurista. Tänä päivänä monet burleski -esitykset edustavat tätä tyyliä. Yökerhoissa on nähty myös erilaisia drag-show’ta, jossa miehet pukeutuvat naisiksi. Osa stand up -esityksistä on voinut olla myöhään yöllä ja niiden tyylilaji on ollut aikuisyleisölle tarkoitettu.

Mielenkiintoista vaihetta yökerho-esitysten historiassa näyttelee myöhäisillan komediashow’t, joita esimerkiksi Dean Martin ja Jerry Lewis tekivät Amerikassa ravintoloissa 1950 -luvulla. Esityksiä saattoi olla ruokaravintoloissa monta illassa, siten että viimeisin esitys alkoi vasta pikkutunneilla. Show-ohjelmissa oli sekä huumoria että musiikkia ja ne olivat erittäin suosittuja.

Teatteriravintolat

Teatteriravintoloiden kultakausi oli Yhdysvalloissa 1970-luvulla, jolloin niitä oli parhaimmillaan toiminnassa yli sata. Esiintymässä oli usein Hollywoodin kultakauden tähtiä, jotka vanhoilla päivillään perustivat joko oman teatteriravintolan, kuten Burt Reynolds, tai esiintyivät muiden omistamissa ravintolateattereissa. Näytelmät olivat pieneen tilaan sopivia kuten “Arsenikkia ja vanhoja pitsejä”. Yleisö tuli katsomaan entisiä filmitähtiä, jotka pääsivät näyttämään näyttelijän kykyjään intiimissä tilassa hyvän tekstin parissa. 1980-luvun puolivälissä teatteriravintoloiden suosio alkoi romahtaa vanhan polven näyttelijöiden siirtyessä joko rahakkaampiin tehtäviin televisiorooleissa tai tullessa liian iäkkäiksi esiintymään teatterikappaleissa.

Ruotsissa ja Suomessa omaa suuntausta edustivat ravintoloissa tehtävät show-ohjelmat, jotka perustuivat musiikkiin ja huumoriin. Nämä nk. “floor-show’t” olivat pienimuotoisia revyyesityksiä. Ruotsissa genreä edustivat kansansuosikit Hasse ja Tage sekä Povel Rammel, jotka esiintyivät mm. kuuluisassa Bernsin salongissa. Suomessa Jaakko Salon, Marjatta Leppäsen, Matti Kuuslan ja Jukka Virtasen show’t ravintola Adlonissa ja hotelli Hesperiassa olivat valtavan suosittuja. Samoin Lasse Mårtenssonin show’t Kalastajatorpalla olivat suosittuja. Tänä päivänä ravintolarevyitä näkee Kotkassa ravintola Kairossa ja Helsingissä Ravintola Kaisaniemessä, jossa pyörii Sähkeet Uutiskomediashow’n viikoittain päivittyvä revyy.

Teatteriravintoloita Helsingistä löytyy useita ja niiden ohjelmistossa on sekä pienoisnäytelmiä, improvisaatioesityksiä että stand up -komiikkaa.